Waardoor komt het

Kaakpijn wordt veelal veroorzaakt door een verstoorde balans in de belasting van de kauwspieren enerzijds en de belastbaarheid anderzijds. Mensen met kaakklachten hebben vaak onbewust de gewoonte om langdurig hun kiezen op elkaar te klemmen of om onbewust de tanden van de onderkaak langs die van de bovenkaak te wrijven (knarsen), dit laatste gebeurt vooral ’s nachts. Deze gewoontes leiden tot een overbelasting van de kauwspieren. Bij een verminderde belastbaarheid kunt u denken aan een langdurige stress-situatie door werk of persoonlijke omstandigheden.  

 

"Slechte" gewoontes

Mondgewoontes waarbij de kauwspieren onnodig aanspannen:
  • Klemmen/ knarsen
  • Tongpersen
  • Lipbijten
  • Kauwgom kauwen
  • Het kauwen van taai en hard voedsel
  • Pennen bijten


Knappende kaken

Geluiden van het kaakgewricht bij het openen of sluiten van de mond kunnen meerdere oorzaken hebben. Het kan zijn dat de discus (kraakbeenachtig schijfje in het gewricht) hiervoor zorgt, of dat de kaak uit de kom beweegt. Meestal zijn deze geluiden onschuldig van aard. Wanneer er haperingen, blokkades of pijn optreden kan kaakfysiotherapie uitkomst bieden. Heeft u geluiden in het kaakgewricht en maakt u zich daar zorgen over, door middel van een eenvoudig onderzoek kan achterhaald waar het vandaan komt.


Kaak op slot

Het komt voor dat de mond opeens niet meer open of niet meer dicht gaat. Mogelijk is het niet meer kunnen openen het gevolg van een discusblokkade en het niet goed sluiten kan het gevolg zijn van een luxatie (uit de kom). Annemiek kan in veel gevallen diagnosticeren wat de oorzaak is van de blokkade, en u met uw klacht helpen.